Зъболекари | Зъболекарски кабинети | Zabolekar.ovo.bg - Атрофично заболяване на пародонта

ЗъболекарБГ

 

Атрофично заболяване на пародонта

Атрофично заболяване на пародонта

Касае се за рядко срещано заболяване. Причините не са изяснени. Предполага се, че заболяването засяга само цимента на зъба, а не целия пародонтален комплекс. Увредените връзки на зъба /т.н. "фибрили"/ се "разхлабват" и се отдръпват пониско от нормалното положение.
 
Атрофичното заболяване е необратим процес, който засяга генерализирано всички елементи на опорно-задържащия апарат и протича хронично. Най-характерният белег на болестта е равномерното смъкване на нивото на зъбно-венечния завършек по посока върха на зъбните корени, намаляване обема на алвеоларната част на костта и оголване на зъбите без образуване на джобове. Липсват признаци на възпаление.
 
Болните се оплакват от повишена чувст вителност на зъбните шийки с поява на болка. Дишането на студен въздух, пиенето на студени напитки, миенето на зъбите с четка провокират болка в зъбните шийки. В по-напреднал стадий на болестта доминират оплаквания, свързани с удължаване на зъбните коронки и поява на козметичен дефект. При оглед липсват налепи по зъбната повърхност, липсва зъбен камък. Венецът е твърд, изтънен, с бледо-розов цвят, и обхваща плътно зъбните корени.
 
Венечно-зъбната връзка не е нарушена, липсва възпалителен секрет, кървене не се установява. Няма разклащане на зъбите, дъвкателната функция е запазена.
 
Лечението е комплексно - лекарствено, ортопедично и хирургично и се провежда от специалисти-стоматолози. То е продължително и с незадоволителен резултат.