Зъболекари | Зъболекарски кабинети | Zabolekar.ovo.bg - Кисти

ЗъболекарБГ

 

Кисти

Кисти

Кистите от зъбен произход са около върха на корена - т.н. "radicularni kisti". Произхождат от гангрена на нерва на зъба или неправилно кореново лечение, при което се образува гранулом (гнойна торбичка) и в последствие той, когато нарастне преминава в киста.
 
Друг вид кисти са "travmatichnite kisti" - при удар в зъба се скъсва нерва, артерията и вената, които влизат в зъбния корен. Нервът умира и загнива а получилият се кръвоизлив не може да се резорбира от организма, инфекира се и се получава киста.
 
Трети вид кисти, т.н. "rezidualni kisti", което значи остатъчни, се образуват когато се вади зъб с гранулом и грануломът остане. От него се развива киста Друг вид кисти са т.н. "folikularni kisti" - развиват се от зародишната торбичка на постоянен зъб при смяната на млечните, когато поникват. Причината е възпрепятстването им да поникнат
 
И един особен вид кисти са т.н. "kongenitalni kisti" - вродени кисти, които се образуват при неправилно развитие на плода в майчината утроба, при което се заклещват тъкани чужди на дадения участък от организма и те не могат да се придвижат до нормалното си място.
 
Предпазването може да стане с регулярно посещаване на зъболекаря за профилактични прегледи, дори да нямате никакви оплаквания, когато той ще забележи появилата се аномалия, ще направи Re-снимка и ще установи кистата.